BÜYÜKADA

Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada Palmiye Pansiyon Büyükada
PRENS ADALARI

Büyükada adaların en büyüğü ve adalar ilçesinin merkezi konumundadır. Trajedilerle dolu, ilgi çekici bir tarihi vardır. Birçok Bizans imparator ve imparatoriçelerinin sürgün yeri oluşuyla ünlüdür. Tarihte: MEGALE, PRİNKİPOS, DEMONİSSİA, PRİNKEPO, KIZILADA, PRENS ADASI olarak isimleri geçmiştir. Büyükada'nın kimisi ayakta kalmış kimisi de tümüyle harap olmuş ve günümüze ancak önemsiz kalıntı ve izleri ulaşabilmiş tarihi yapıların hemen hemen hepsi dini yapılardır. Bu yapılar içerisinde manastırlar önemli yer tutmaktadır. En ünlüsü KADINLAR MANASTIRI (Aya irini)'dır. Maden mahallesinin yayıldığı alanlarda kurulmuş bu manastır tümüyle yıkılmış günümüze ancak bazı izleri ulaşabilmiştir.

Adadaki diğer üç manastır şunlardır. Karacabey koyunda AYİOS NİKOLAOS manastırı adanın ortasındaki tepede yer alan HİRİSTOS manastırı ve yüce tepedeki AYİOS YEORİOS( Aya yorgi) manastırlarıdır. Adada ki kimi manastır kilisesi olan 9 Rum Ortodoks kiliselerinin adları şöyledir: AYİOS YEORİOS, AYİOS, HARALAMBOS, AYİA VHALERNA, AYİİ APUSTOLİ ve AYİİ PANAİA. Adada bu kiliseler dışında ayrıca bir ermeni ve bir Latin Katolik kilisesi, bir sinagog ve bir Rum yetimhanesi bulunmaktadır.

Adada ki dört tarihi ayazma ise şunlardır: AYİOS KONSTANTİNOS, AYİA FOTİNİ, AYİA PARASKEVİ ve AYİOS YEORİOS olarak geçmektedir. Büyükada'nın günümüze hiç bir izi ulaşamayan diğer tarihi yapılar arasında Bizans döneminde inşa edilen üç kale(Pirgos), Hapishane, Liman, Karye köyü önemlidir. Adanın tarihinde adı geçen ünlülerin sayısı bir hayli kabarıktır. Bu ünlüler arasında İmparatoriçe İRİNİ, Prenses EUPHROSİNA, İmparatoriçe ZEO, BALTAOĞLU SÜLEYMAN Bey ve KEÇİZADE FUAT Paşa Büyükada tarihine damgasını vurmuş ünlü simalardır.

Adaların en eski ikinci camisi Büyükadadadır. Tepeköy yamacındaki HAMİDİYE CAMİİ 2.Abdulhamid'in buyruğuyla 1895 yılında inşa edilmiştir. Kuzey-Güney doğrultusunda uzanan Büyükada coğrafi yapı bakımından bir boyun ile ayrılmış iki tepe görünümündedir. Güney'de yükselen YÜCE TEPE(Ayios Yeorios),kuzey'de yükselen İSA TEPESİ(Hristos)'dur.Adanın diğer iki önemli tepesi NEVRUZ(Tepeköy) ile AVCI TEPESİ'dir.

Yaklaşık 7 yüzyıllık Bizans döneminin elinde bulunan Büyükada diğer İstanbul adaları gibi hapishane ve manastırlarıyla ün kazanmıştır. Bizans döneminde ortaya çıkan taht kavgaları, dini ve siyasi içerikli anlaşmazlıklar sonucunda prensler, prensesler ve din adamları sürgün olarak gönderildikleri adada korkunç işkencelere maruz kalmıştır. 1846 yılında küçük gemilerin hizmete başlaması ile Türklerin Ada'ya yerleşimi sağlanmış oldu. 1875'de büyük gemilerin düzenli seferleri sayesinde Ada'daki nüfus hızla artmış ve yabancıların da adaya yerleşimi başlamıştır. İstanbul'un karmaşasından hızlıca uzaklaşmak ve başmbaşka bir İstanbul sabahına uyanmak istiyorsanız Büyükada en ideal yerlerden biridir Ada'daki en büyük bulgu 1930 yılında Karacabey mevkiinde Rum Ortodoks Mezarlığı yakınında bulunan Büyük İskender'in babası Makedonya Kralı II. Filip'e ait 207 sikkeden oluşan Büyükada Definesi'dir. Adalar ilçesinin merkezi, dokuz adanın en büyüğü Büyükada, tepelerini süsleyen manastır ve kiliselerinde belli günler her dinden insanın toplanarak dilekler dileyip dua ettiği, Aya Yorgi şarapları içtiği, resmi araçlar haricinde motorlu taşıtların yer almadığı, köşkleriyle, Anadolu Kulübü ile yüzlerce faytonu, binlerce plakalı bisikleti ile ünlü, adı gibi büyük bir ada. 5 ve 12 kilometrelik fayton turları Büyükada'yı gezmenin en keyifli ve kolay yolu. Daha önce hiç faytona binmemiş olanlara "dünya gözüyle" bir kez denemeleri önerilebilir. Aynı derecede keyifli bir diğer yol ise bisiklet kiralamak. Adada bisiklet kiralayan yerler bulunuyor. Bu iki yolu da istemeyenler için geriye kalan tek seçenek yürümek. Özellikle bakımlı bahçeleriyle tarihi köşklerin arasından Aya Yorgi’ye kadar sürecek sabah yürüyüşleri önerilir. Adanın en tepesinde bulunan Aya Yorgi, Aya Nikola, Hristos manastırlarını, Aya Dimitri Cemaat kilisesini, Panaiiya Kilisesi, Profitis Ilias mezarlık kilisesini, Ermeni Katolik Kilisesi'ni, San Pacifico Latin Katolik kilisesini, Aya Todori Şapeli'ni, Musevi Sinagogu'nu görebilirsiniz. Deniz kıyısında bulunan lokantalar, balık restoranları, kafe ve barlarında eşsiz lezzetler tadabilir, hoş vakit geçirebilirsiniz